1 Aralık 2010 Çarşamba

DEFİNECİLİKTE UYULMASI GEREKEN DOĞRULAR

Bilimadamları, arkeologlar ve müze yetkililerine göre define arama ve tabiat varlıkları konusunda yapılması gereken, fakat uygulanamayan bazı yanlışlıklar var. Bu yanlışlıklar şöyle sıralanıyor:

İçinde define de bulunsa kültür varlıklarının değeri, kendi ortamında daha fazladır. Bir eser (define de olabilir) çıktığı yerde korunmalıdır. Çünkü oranın tarihine ışık tutacak niteliktedir. Bu bağlamda kaçak kazıları teşvik edecek olaylara mani olmak gerekir.

Koleksiyonerler, dolaylı olarak define aramak için yapılan kaçak kazılara yeşil ışık yakmaktadırlar. Koleksiyonerlerin, bilimsel çalışmaları desteklemeleri ve koleksiyonlarını evlerinde değil, müzelerde sergilemesi gerekir. Koleksiyonerlerin evlerindeki eserler veya defineler, müzelere bağışlansın ve onun adına müzede bölüm açılsın. ABD’de ve Avrupa’da işleyen sistem bu.

Büyülü define diye bir şey olamaz. Ancak, definecilik eski çağlarda da olduğundan dolayı mezarlarda, ’mezarlara izinsiz gömü yapılmasın’ diye bir takım ceza işaretleri bulunmaktadır. Örneğin) ’Kim bu mezara izinsiz gömü yaparsa, kutsal devlet hazinesine şu kadar miktar ceza ödemek zorundadır.’ gibi

Kültür varlıklarına sadece ve sadece uzman kişilerce müdahale edilmeli.

Gençliğin eğitilmesi şart. Bir kere Türkiye’deki kültür varlıklarının bize ve dünyaya ait olduğunu, bunların tahrip edilmemesi gerektiğini herkese anlatmak gerekir.

Halk inanışlarından birisi de ülkemizle diğer devletlerin arasında define konusunda yapılan bir gizli anlaşma olduğudur. Topraklarımızda hangi medeniyete ait bir define yada eser çıkarsa o devlete iade edileceği yönünde gizli anlaşma yoktur.

Bilimsel çalışmalar ne kadar artarsa kaçak kazılarda o derece azalır. Fakat bu tam olarak uygulanamamaktadır. Bu nedenle, maddi imkanı olan kurum ve kuruluşların bilimsel çalışmaları desteklemeleri gerekir.

Kaçak kazı yapana ’ihbar ödülü’verilmiyor diye bir inanış vardır. Fakat bu doğru değildir. İhbarcıya belli bir ikramiye verilmektedir. Eski eser veya define bulunduğunu ihbar edene o eserin değer takdiri üzerinden ’İhbar +*bTazminatı’ ödenir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder